Kategoriler: Sağlık

Her eve lazım şifa dolu bitki ağız kokusuna son verir, libidoyu artırır

Sponsorlu Bağlantı
Sponsorlu Bağlantı

Corona virüsü önlemleri kapsamında uzun bir süredir kapalı olan kafe ve restoranlar bulundukları ilin risk durumuna göre değişse de belirli saatlerde tekrar hizmet vermeye başladı.

Esnafın kepenklerini açtığı, halkın sokağa çıktığı 2020 yılının Haziran ayında normalleşme zam yağmuruyla başlayınca, enflasyon aylık yüzde 1.13 ile beklentilerin üzerinde gelmiş, yıllık enflasyon da yüzde 12.62 olmuştu. Hizmet sektörü enflasyondaki yükselişte belirleyici olurken, lokanta ve oteller aylık yüzde 2.8, eğlence ve kültür ise yüzde 2.45 zamlanarak enflasyona en çok katkı yapan harcama grupları olmuştu.

USD
0.08%
34,49 TRY
EURO
-0.31%
36,24 TRY
GBP
-0.12%
43,60 TRY
EURO/USD
-0.59%
1,05 TRY
BIST
3.72%
9.367,77 TRY
GR. ALTIN
0.94%
2.962,66 TRY
BTC
4.19%
3.403.097,85 TRY
ETH
9.05%
115.968,16 TRY
BCH
10.11%
16.779,57 TRY
XRP
7.54%
41,12 TRY
LTC
6.76%
3.082,87 TRY

TÜİK’in bugün açıkladığı son verilere göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 15.61, aylık yüzde 0.91 ile beklentilerin üzerinde arttı. Yıllık enflasyon 2019 yılının Temmuz ayından bu yana en yüksek değeri aldı. Şubat 2021’de, endekste kapsanan 415 maddeden, 263 maddenin ortalama fiyatında artış gerçekleşti.

İlişkili Yazı
Uzmanlar değerlendirdi: Kademeli normalleşme enflasyonu nasıl etkiler?

PROF. ASLANOĞLU: ARTIŞ İHTİMALİNİ YÜKSEK GÖRÜYORUM

Piri Reis Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü’nden Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, yeme-içme sektörü ağırlıklı yaptığı değerlendirmede artış olma ihtimalini yüksek gördüğünü belirtti.

Bunun yanında pandemi önlemlerinin getirdiği ilave maliyetler ile mesafeli oturmaların, ortalama sabit maliyetlere baskı yapmaya devam edeceğini belirten Prof. Aslanoğlu, “İlk etapta değil ama yaz aylarında talepte ortaya çıkması muhtemel yükselişler de hizmet sektörlerinin fiyat artışı yapma yönündeki cesaretini arttırma ihtimali bulunuyor.” açıklamasında bulundu.

Hem maliyet hem talep yönlü artış ihtimali olduğunu belirten Prof. Aslanoğlu, “İşlenmemiş gıda fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 25-30 arası seyrediyor. Gıda emtiaları küresel boyutta artış eğilimini sürdürüyor. Maliyet artışı fiyatlara yansıyacaktır.” dedi.

Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu

PROF. BAŞLEVENT: BAZ ETKİSİ, MEVSİMSEL ETKİLER VE DÖVİZ KURU BELİRLEYİCİ OLACAK

Bilgi Üniversitesi Ekonomi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent ise enflasyonda normalleşmeden ziyade, bahar aylarında olumlu tarafa geçmesi beklenen baz etkisinin, mevsimsel etkilerin ve döviz kurundaki gidişatın belirleyici olacağını düşündüğünü belirtti.

Normalleşmeyle birlikte insanların daha çok alışveriş yapmaya ve seyahat etmeye, dışarıda yemek yemeğe başlayacağını ifade eden Prof. Başlevent, “Bu ek talep elbette fiyat baskısı yaratabilir. Diğer taraftan ölçek ekonomisi denilen faktör fiyatların gevşemesini de sağlayabilir. Örneğin, normalleşme sonrası cirosunu üçe katlayan bir lokanta, sabit maliyetlerini daha çok sayıda müşteriye paylaştırabileceği için, fiyatlarını artırmadan da yola devam edebilir.” dedi.

LAFÇI: O ETKİYİ BU DEFA GÖRMEYECEĞİZ

Ekonomist Emrah Lafçı da konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu.

Geçen yıl haziranda yaşanan yükselişte hem ertelenen talebin hem de yükselen kurun etkisi olduğunu belirten Lafçı, “O etkiyi bu defa görmeyeceğiz gibi görünüyor. Kurdaki sert artış bu sene yok. Bunu dikkate almak lazım. Bence hizmet fiyatlarında geçen dönem yaşanan yükseliş yedirilmiş durumda. Tekrar o seviyede bir artış fiyatları çok yukarı taşıyacaktır. Zaten talepte de bir düşüş söz konusu.” dedi.

HIZLI BİR ISINMA OLMAYACAK

Geçen yıl yaşanan artışları karşılayan bir talep olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Emrah Lafçı, “Talep olmasının en önemli nedenlerinden biri de kredi genişlemesiydi. Özellikle hanehalkı çok rahat kredi kullanabildi. Ama şu an için faizler çok yüksek. Benzer bir kredi artışı gerçekleşmeyecek. Dolayısı ile ekonomide hızlı bir ısınma olmayacak.” dedi.

Lafçı sözlerini şöyle noktaladı:

Her ne kadar açılma ile birlikte yüksek talep artışı gözükse de bu durumun fiyatlara geçen sene olduğu kadar yansımayacağını düşünüyorum. Şunu da dikkate almak lazım; baz etkisinden dolayı da mayıs ve haziran aylarında enflasyon zaten düşüş patikasına girecek. Geçen yılın mayıs ve haziran enflasyonları oldukça yüksek.

Sponsorlu Bağlantı
Küçükçekmece'den

Leave a Comment
Paylaş
Yazar:
Küçükçekmece'den

Yeni Haberler

TOKİ gibi fırsat! Ev almak isteyenlere hemen teslim onlarca konut… Başvuru için sayılı gün kaldı

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) kampanyaları bir yandan devam ederken Vakıf İnşaat'ın hazır ve nazır…

17 Kasım 2024

TOKİ, uygun fiyata tam 901 adet taşınmazı satışa çıkardı! Elini çabuk tutan sahip oluyor

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), projelerinde dur durak bilmiyor. Geçtiğimiz günlerde toplamda 42 adet konutu…

15 Kasım 2024

TOKİ tamamı hazır onlarca konutu satışa çıkardı! Hem çok ucuz hem de şehrin ortasında – Başvuru yapmak için sayılı gün kaldı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), tamamı hazır 42 konutu satışa çıkardı. Hepsi birbirinden kıymetli TOKİ konutlarının…

8 Kasım 2024

Kerem Aktürkoğlu soluğu Küçükçekmece’de aldı

Galatasaray, Konyaspor'u deplasmanda 3-1 yenerek 24. lig şampiyonluğunu ilan etti. Kutlamalar 2 gün boyunca sürdü.…

28 Mayıs 2024

Yıllar Temel Karadeniz’e yaramadı… Eski Küçükçekmece Belediye Başkanı’nın son hali gündem oldu

Adalet ve Kalkınma Partisi'nden 2014 senesinde yüzde 41 alarak Küçükçekmece Belediye Başkanı olarak seçilen ve…

28 Mayıs 2024

Küçükçekmece Belediyesi’nde ‘liyakat sistemi’ çalıştı: Grafiker olarak girdi, Özel Kalem Müdürü oldu

Küçükçekmece Belediyesi'nde ikinci dönemini geçiren Kemal Çebi, bir dizi atamalarda bulundu. Bu kapsamda son olarak…

13 Mayıs 2024