Bugün 17 Ağustos. Merkez üssü Gölcük olan 1999 depreminin 19. yıldönümü. Peki 17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği, 43 bin 953 kişinin yaralandığı bu büyük felaketten sonra gerekli dersleri çıkarabildik mi? Depreme hazırlık sadece kentsel dönüşüm ile mi olur? Küçükçekmece Belediyesi bu konuyla ilgili çalışma yürüttü mü? Küçükçekmece halkı Küçükçekmece’de Deprem Toplanma Alanları ile ilgili bilgi sahibi mi?
İstanbul’da önümüzdeki 20 yıl içinde %70 ihtimalle 7’nin üzerinde bir deprem olmasına kesin gözüyle bakılıyor. 1999’daki deprem, Gölcük’te yaşanmasına rağmen İstanbul ve diğer komşu iller oldukça etkilenmiş, ölümler ve yaralanmalar olmuştu. Gelecek depremin
merkez üssünün İstanbul olacağı düşünülürse bu tablonun daha da vahim hale geleceği
öngörülüyor. 15 milyon nüfusa sahip İstanbul’da olası bir depremde 2 milyon kişinin evsiz kalacağı tahmin ediliyor. Bu deprem, sonrasında oluşacak yangınlar, yağma ve talan hareketleri ile birlikte bu ülkenin yaşayabileceği en kötü olay olarak tarihe geçebilir. Peki bu kadar korkunç bir olayın olacağı konusunda %70’e varan yüksek ihtimale rağmen İstanbullular ve özellikle Küçükçekmeceliler ne yaptı? Geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir haberde İstanbul’da deprem olması halinde en riskli bölgenin Küçükçekmece olduğunu dile getirmiştik. Hala Küçükçekmece sınırları içerisinde yer alan 53 bin 138 binanın 9 bini yıkılma riski taşıyor.
kucukcekmeceden.com – Göktuğ EFİL
800 bine yakın insanın yaşadığı Küçükçekmece‘de deprem ile ilgili ciddi bir çalışma yok.
Varsa da oldukça yetersiz. Toplanma alanı olarak belirlenen birçok yer günümüzde toplanmak için elverişli değil. Ya konut projelerine ev sahipliği yaptı, ya AVM’ler yükseldi ya da toplanma alanı yerine farklı amaçla kullanılmaya başlandı.
“Olası İstanbul Depreminde En Riskli İlçe Küçükçekmece” Adlı Haberi Okuyun
2013 yılında uzhaber haber sitesinin yaptığı habere göre dönemin yerel yönetiminin belirlediği alanlar belediyenin resmi internet sitesinde yer alıyordu. Şimdilerde ise böyle bilgiler güncel değil ve sitede yok.
1) Alternatif yollar: E-5 Karayolu-Mahmutbey Yeşilköy Bağlantı yolu-istasyon caddesi-İstanbul caddesi-Fatih caddesi-İnönü caddesi-sultan murat caddesi, Hürriyet caddesi-Halkalı caddesi-TEM bağlantı yolu-Gümrük yolu Mehmetakif Ersoy caddesi
2) Hastaneler: Batıbahat hastanesi, Kolon tıp Merkezi, Doğan Hastanesi, Dr Sadık Ahmet Hastanesi, Halkalı Kent Hastanesi, İstanbul Hospital, Tem Hastanesi, Rumeli Hospital, Mehmetakif Ersoy Kalp Damar Hastanesi, Toki Eğitim Araştırma Hastanesi, SB İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi.
3) Çadır Kent alanları: Halkalı Ziraat okulu, Kartaltepe mah. Galatasaray Tesisleri, İnönü mah. Tır parkı.
4) Helikopter Pist alanları: Şükrü Balcı Polis Yüksek Okulu, Kale Porselen fabrikası, Sancaktül fabrikası, Ziraat Yüksek Okulu bahçesi.
5) Toplanma alanları: Küçükçekmece göl kenarı, Fatih iç kumsal Turan Emeksiz parkı, Kemalpaşa Kartal spor tesisleri, Cennet Kültür Merkezi, Cennet Şenol Güner parkı, Kanarya Mezarlık yanı Marmara üniversitesi arazisi, İnönü mah. inönü Parkı, Atatürk mah Zühtü şen yuva ilk Öğretim önü, Tevfikbey mah. Rafet Uçan kuş parkı Yeşilova mah Sultan murat parkı, Beşyolmah Seyit Onbaşı parkı, Halkalı Kültür Merkezi, Cumhuriyet mah soğuk su parkı, Halkalı Kenan onuk parkı, Halkalı hayat parkı,
6) İş Makineleri toplanma yeri: Cennet mah Ulaşım Hizmetleri Müd. Fevzi çakmak mah İSKİ tesisleri önü.
7) AFİS konteynırlarının yerleri: Beşyol Mah. Dr Oktay Duran Lisesi, Kartaltepe Mah. Belediye cad, Kemalpaşa mah halkalı cad akıncılar sok, Kanarya mah Bozdoğan cad piliç sokak, Oyak sitesi 1.kısım, Fatih mah İstanbul cad Mimarsinan Köprüsü, Cumhuriyet mah kule cad. Cennet mah Yavuzselim cad. Atatürk mah ikitelli cad İ.E.T.T Garajı, Halkalı toplu konutları 1. etap, Halkalı toplu konutları 2. Etap, Halkalı toplu konutları 3. etap, Atakent Soyak Olimpiyakent, Atakent Avrupa Evleri, Mehmet Akif mah. Aşık Veysel cad.
8) Acil durum iskelesi: Fatih mah iç kumsal Marmara denizi bağlantı iskelesi, Küçükçekmece gölü tesisler yanı Göl bağlantı iskelesi.
“Küçükçekmece’deki Devlet Hastaneleri” Adlı İçerik İçin tıklayın
Sefaköy’de eski Küçükçekmece Belediyesi’nin bulunduğu 90 bin metrekarelik alan için CHP Meclis Üyeleri soru önergesi verdi. Olası İstanbul depreminde yardımlar için en uygun alan olan; E5 yol bitişiğinde ve Atatürk Hava Alanına yakın 90 bin metrekarelik boş alan olduğunu dile getiren üyeler, dönemin İBB başkanı Kadir Topbaş’ın olaya el koymasını istemişti. Fakat bugüne gelindiğinde o alanın AVM için şantiye haline dönüştürüldüğünü görüyoruz.
“Küçükçekmece Gölü Kıyısındaki Arkeolojik Sit Alanı İmara Açıldı” Adlı Haberi Okuyun
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) kampanyaları bir yandan devam ederken Vakıf İnşaat'ın hazır ve nazır…
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), projelerinde dur durak bilmiyor. Geçtiğimiz günlerde toplamda 42 adet konutu…
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), tamamı hazır 42 konutu satışa çıkardı. Hepsi birbirinden kıymetli TOKİ konutlarının…
Galatasaray, Konyaspor'u deplasmanda 3-1 yenerek 24. lig şampiyonluğunu ilan etti. Kutlamalar 2 gün boyunca sürdü.…
Adalet ve Kalkınma Partisi'nden 2014 senesinde yüzde 41 alarak Küçükçekmece Belediye Başkanı olarak seçilen ve…
Küçükçekmece Belediyesi'nde ikinci dönemini geçiren Kemal Çebi, bir dizi atamalarda bulundu. Bu kapsamda son olarak…
Leave a Comment